Diverse om klimagasser.

 

Om polar-isen.  Juli 2018

Et lite poeng; Antarktis og Grønland har et flere tusen meter tykt islag. Disse kontinentene kan bidra til å kjøle jorden i hundrevis av år. Sammen med isen i arktis danner disse tre jevnstore kjøleelementer. Arktis-isen har den forskjellen at den kjøler både luften og vannet under, og en skulle derfor tro den har mere effekt. Ulempen er at denne flytende iskalotten har begrenset tykkelse, den vil kunne forsvinne i løpet av få år. 

Da tenker jeg meg at Grønland og Antarktis vil gjøre kjølejobben, men temperaturen vil stige et hakk for å få nok "varmetrykk". Det blir jo spennende å se, for det er mulig at jeg får se det i min tid.

Studer dette ved neste fredagsdrink med isbiter. Hvis du skjønner det minste av dette så vil du trenge den!

 

Er klimagassene farlig?

Det finnes nå endel politikere som nekter for at klimagasser har betydning for jordtemperaturen. 

Idag, 31. desember 2016 var det 8 varmegrader ute. Ikke lite for årstiden kanskje, og varmt. Greit nok, klimaet blir frodigere. Og andre steder blir det kanskje for varmt og tørt? Vår del av verden blir kanskje det eneste levelige stedet, av flere årsaker. Politiske og klimatiske.

Leste et hefte som var annonseinnlegg i Aftenposten for Mediaplanet. Det slo meg at de og andre har ganske store interesser i klimaarbeidet. Mediaplanet er et reklamefirma  og har  diverse firmaer i miljøbransjen som kunder. Alle disse er trolig ikke interessert i at Carl. I. Hagens synspunkter skal komme frem, eller vinne frem.  

Spørsmålet er om alle miljøtiltak som er aktuelle er uten ulempe eller skade. Kan vindmøllene skade eller uroe klimasystemet?  Bremse jordrotasjonen?  Kunne Mongstad-milliardene vært bedre anvendt?  Hvor stor var belastningen med å bygge og drive Mongstad.

Jeg er usikker  om dette, men ser at saken begynner å få et preg av religion. Som ved alle religioner er det en undertone av interesser av økonomisk karakter i dette systemet. Derfor er det ikke urimelig at noen av oss søker opplysning om disse tingene. Ikke bare tror.

Aftenposten 8.3.17

Idag sto det at klimatiltakene i Oslo både ble veldig dyre, og at utslippene økte.  Det er sånne utslag jeg mener en må passe opp for.

Den eneste måte jeg er sikker på vil halvere  bensinforbruk på er å senke kjørehastigheten fra    100 km/time til 70 km/time. En tenkbar måte å halvere flybensinforbruk på er  å halvere antall flyavganger.

Men om økte utslipp er skadelige er en annen sak. Det snakkes om CO2 som vekstfremmende.

 

I Aftenposten 12. jan. 2017 har Carl I. Hagen et nytt innlegg og endel henvisninger til litteratur.Den rapporten han viser til er på over 600 sider på engelsk om emnet. "Climate Change Reconsidered". Jeg innser for min del at det blir for mye å danne meg en mening om dette, men jeg synes det er grunn til å stille spørsmål og følge med. Også, eller særlig, når Carl I sier noe. Han er kort og konsis.

 Jeg legger til at vi fikk et utklipp av vår slektning i Danmark om "Naturlige svingninger" som var i Weekwndavisen 30. april 2015 hvor det er mye saklig informasjon, også om at "klimaskeptiske meninger" blir stoppet av tidsskrifter og etablerte institusjoner.

Flystriper som kan lage en strålende dag til en disig dag.

Her ser man Stavanger lufthavn med det jeg tror er ruten til en tankbil. Den kjører mye. Tatt fra "Flightradar 24".
På menysiden ser dere flystriper sett sydover fra Smestad i Oslo. Man kan faktisk tenke seg at alle skyene er forårsaket av fly. Da setter de virkelig spor etter seg. Virkningen på temperaturen vet jeg ikke.

Tankbilruten litt mere detaljert. (Det kan være et annet kjøretøy som kjører sammen med flyene)

Bensinforbruk for biler og for fly.

Enkle og svært usikre beregninger viser at jordens 1 milliard biler bruker  1,6 milliard liter bensin pr. døgn.

De  10 000 flyene som til enhver tid er på vingene  bruker 0,4 milliard liter bensin pr. døgn. (Fly bruker 30 l/min)

Da bruker hvert menneske på jorden 0,2 liter bensin pr. døgn, eller 73 liter pr. år.

Iberegnet  annet forbruk svir hvert menneske av et fat bensin i året. Eller 2 fat, kanskje et halvt fat?

Men hvis man mener noe med klimasatsingen, hvorfor fortsetter dette forbruket? Hvorfor dobler vi kapasiteten på Gardermoen? Hvorfor øker vi fartsgrensene på motorveiene? Hvorfor satser vi på oljeleting i Barentshavet? Hvorfor blir vi flere mennesker?!

Mange spørsmål, og vi aner noen av svarene men vet ikke hva vi skal gjøre med det.

15.3.2018. Det er kanskje ikke populært å oppfordre folk til å ta tog og båt til Kanariøyene?      Selv om det er hva vi må gjøre.