5 Integrator. Gammelt instrument fra ca. 1913

En av tre målehoder.

Denne saken som jeg kjøpte for 1200 kroner hos Blomquist  skal kunne måle flater (skipsdekk), måle treghetsmoment og moment. Jeg skjønner ikke helt bruksmåten, men et fint instrument er det.

Tross vanskelig bruksanvisning er det bare å si ifra hvis du trenger flatemåling på en tegning. Vi finner sikkert ut av bruksanvisningen.

Vel, etter litt studering og titt på bruksanvisningen viser det seg at en skal følge den kurven som skal måles med målespissen og avlese resultatet på den telleren som står på den løse målerarmen.

Sinus til målerarmvinkelen sier hvor høyt oppe på kurven vi er, og målehodet vil i denne posisjonen "slure" seg fram til sinus av dennes stilling. Høy posisjon gir lite sluring og høy verdi for flaten, mens lav verdi går mot null flate hvis den er lav. Beregning av dette under, men uten forklaring. Det får holde at jeg sier det virker!

Videre skal en kunne lese av moment og treghetsmoment. Det kommer senere. Rettelse, det kommer ikke senere, eller neppe. Det blir for omfattende. Det var en integrator jeg kjøpte, er fornøyd med det.

Beregning av integreringen som utføres på integratoren. Regner på firkantet kurve, men prinsippet blir det samme hvis kurven beveger seg opp og ned.

Dette er hele instrumentet. Buksanvisning fulgte med.

Alle tre målehodene.